Initiative pentru Romania

Iar la vot … iar n-am noroc!

 Breaking News

Iar la vot … iar n-am noroc!

Iar la vot … iar n-am noroc!
iulie 23
12:29 2013

Norocul si-l mai face si omul cu mana/stampila lui. Nici un parlament care a fost ales de 70% din 35% din oamenii cu drept de vot nu este legitim si nici un presedinte/primar/consilier alesi cu 50%+1 din 30% nu ar trebui sa ia decizii in numele majoritatii, care nu voteaza, pe principul ca oricum ei nu conteaza.

Problema este ca cei care nu voteaza chiar conteaza dar nu pentru cei care merg la vot de regula si voteaza sistematic indiferent daca pro sau contra puterii din acel moment.

S-au scris multe despre motivatia, participarea si modalitatea de a vota fara sa se mearga putin in profunzime, poate o va face cineva pana la urma.

Motivatia de a vota trebuie sa vina din interiorul fiecarui roman ca un dat natural nu sa fie o corvoada. Probabil ca sunt multi oameni care nu vor, nu pot, nu sunt interesati etc. Acesti chiar nu conteaza pentru ca nu vor ei sa conteze. Nu ii poti obliga sa mearga la vot. Cred ca cea mai buna optiune in viitorul apropiat ar fi inscrierea pe liste pentru vot a celor care vor sa conteze, cu mentiunea ca, daca te-ai inscris si nu ai votat platesti .Am avea astfel o prezenta foarte apropiata de 100% a celor care vor sa fie implicati, fraudele cu morti / plecati/ vot dublu fiind imposibile teoretic.La fiecare scrutin in parte te inscrii daca vrei sa votezi (sau nu te inscrii) inainte de ”perioada” alegerilor. Tot sistemul trebuie facut online, cu verificare dubla prin imprimare optiunii de vot si semnarea acesteia de cel care voteaza, si doi martori (votul anonim este inutil in ziua de azi) , putand astfel fi verificate prin doua metode optiunile alegatorilor . Pentru ca sa apuce sa voteze toti oamenii inscrisi se poate vota timp de o saptamana (perioada mai mare sau mai mica in functie de circumstante), rezultatele putand fi gata la incheierea perioadei de votare instant. Aceleasi principii trebuiesc implementate in special pentru referendum-uri fara a mai fi nevoie si de dubla verificare, dar cu aceeasi obligativitate de a vota a celor care s-au inscris.

Dispar astfel problemele cu deplasarile, cartile de alegator, buletine expirate, urne mobile, numarari si renumarari de voturi, cheltuieli enorme si multe alte bazaconii care apar in perioadele de alegeri.

Rezultatele vor fi astfel de necontestat. Cei care nu s-au inscris la vot nu conteaza cei care au votat au macar siguranta ca votul a fost corect si nu ca au fost furati plus o imagine corecta, prin vot, a optiunilor societatii romanesti.

Voi reveni  cu alte idei legate de inovarea/optimizarea sistemului de vot care sper ca va fi un prim pas spre implicarea oamenilor catre o democratie participativa neexcluziva. Va astept cu solutii, nu trebuie sa fim incremeniti in timp.

Multumesc,

Radu

Share

6 comentarii

 1. un votant
  un votant iulie 23, 13:04

  1.o astfel de solutie este aproape imposibil de implementat intr-o tara in care analfabetismul este la cote ridicate si, mai ales, sunt foarte putini cei care stiu sa utilizeze un calculator…
  in plus, au incercat cei de la PSD cu alegerile lor interne si nu prea s-au descurcat, desi se presupune ca nu au fost la respectivul congres Badea Ion si Tanti Tanta din cine stie ce sat.
  Care ar fi solutia pentru cei care nu stiu ce e ala un mouse?
  2.de ce ar fi mai bine ca votul tau sa fie cunoscut de alti doi…nu exista riscul santajului?
  ideea votului “anonim” este exact aceea de a-l proteja pe votant de represalii pentru alegera sa…

  Reply to this comment
  • radu
   radu Author iulie 23, 13:22

   Salut draga “un votant” :)

   1- Lumea se schimba, analfabetii au smartphone si cheie la caruta cu cip, invata daca vor sa voteze/conteze.
   2- Daca vrei sa votezi cred ca este bine sa iti asumi optiunile, in nume personal. Anonimatul va fi ucis de internet incet dar sigur.
   Nu cred ca vom ajunge sa votam daca il omoram pe presedinte in loc sa-l suspendam ca sa fie vorba de ceva tragic. Martorii sunt necesari ca sa previi furtul dar nu neaparat obligatorii.
   Multumesc pentru reactii.
   Radu

   Reply to this comment
   • un votant
    un votant iulie 26, 10:04

    listele de vot

    1.si cum se vor schimba lucrurile in bine daca se vor face liste e voatare, dar se inscriu doar 10-20% din cetatenii cu drept de vot?
    2.cine ar trebui sa intocmeasca aceste liste?
    3. care sunt costurile unui astfel de scrutin? cum ar fi ele fata de ce se intampla in prezent?
    cond\sider ca macar acest calcul ar trebui facut ( cu cifre, nu doar cu estimari) inainte de a lua in considerare varianta asta.

    votul online

    pentru viitor probabil ca spre asta se va merge, dar cred ca este prematur in acesta tara sa incercam sa implementam un astfel de sistem in urmatorii 10 ani si noi am avea nevoie sa schimbam ceva mai repede de atat

    votul public

    cu asta nu pot fi de acord, pentru ca oamenii au tendinta de a fi, hai sa fim blanzi, rai. Daca se va alege un candidat , indiferent pentru ce functiu, care va nemultumii populatia, vor fi trasi la raspundere . ghici cine?… cei care l-au votat.
    sunt exemple in trecut de represalii chiar sangeroase…asa ca s-ar putea sa scada numarul celor care se inscriu pe liata de vot daca e posibil sa plateasca scump pentru vot

    Reply to this comment
    • radu
     radu Author iulie 26, 12:56

     1. Inscrierea oamenilor pentru vot va desfiinta frauda => alegerile vor fi de necontestat. Oricine se poate inscrie cand doreste cu obligatia sa si voteze.
     Se ocupa prea mult timp cu verificari de liste , eliminat morti adaugat tineri de 18 ani verificat daca nu au votat altundeva etc.
     2. B.E.C.-ul va avea grija de liste . Fiecare persoana se inscrie cand doreste sa voteze.
     3. costurile vor fi mici. Servere + banda + persoane care sa verifice/monitorizeze soft-urile

     Mai nou oamenii, datorita libertatii de exprimare , isi asuma propria identitate deci sper ca si puterea propriilor convingeri ( echipe sportive , tatuaje , haine diverse, dac poti sa sustii ca est i fan-ul lui INSERT BAND NAME HERE atunci poti sa si sustii ublic e cine votezi , eventual si de ce.
     Repet, lumea se schimba, iar accesul la informatii este vital pentru viitor si va fi oferit de internet iar viitorul ince pe azi.

     Mutumesc.

     Radu

     Reply to this comment
 2. Base
  Base iulie 23, 13:59

  Eu asa vad lucrurile:
  1. Vot obligatoriu – nu votezi, platesti impozit in plus
  2. Vot si online
  3. Vot cumulativ – fiecare alegator are 10 voturi pe care le aloca asa cum vrea: 7 voturi pentru un candidat, 3 pentru altul si zero pentru ceilalti

  Reply to this comment
  • radu
   radu Author iulie 26, 13:01

   1. Votul oligatoriu va impune iar vot masiv negativ iar sa iei bani asa fara sa accepte oamenii ( daca se inscriu de buna voie) nu va conveni nimanui
   2. ok
   3. Sper sa ajungem sa avem de unde alege mai mult de un om, calitatea celor care vor sa fie alesi este atat de slaba ca orice sistem ai aplica tot imbecili vor iesi alesi chiar de se voteaza doar inte ei :) avem nevoie de implicarea activ a cat mai multor oameni cahiar si doar ca sa apara dezbarile publice pe subiecte de interes national. Se poate lucra pe ideea de vot cumulativ

   Reply to this comment

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

MANIFEST

Te-ai săturat de starea de fapt din ţară şi vrei să schimbi ceva cu adevărat? Începe cu tine, cititorule şi schimbă-te pornind cu tine însuţi – ascultă-ţi glasul interior şi gândeşte-te: ai atitudinea potrivită pentru a face ceva cu adevărat relevant pentru viitorul acestei naţii? citeste tot manifestul aici:…

Email Subscription

INITIATIVE PENTRU ROMANIA