Initiative pentru Romania

De ce protestez impotriva proiectului Rosia Montana

De ce protestez impotriva proiectului Rosia Montana

De ce protestez impotriva proiectului Rosia Montana
septembrie 13
12:21 2013

Sunt un simplu cetatean al acestei tari, ghidat de un principiu specific umanitatii, care spune ca viata oricarui om, fie el ultimul aurolac din Gara de Nord, este mai valoroasa decat toti banii din lumea asta. Mai cred cu tarie ca, actiunea sau inactiunea mea ma poate face partas la crima, daca vreodata viata sau sanatatea unui singur om va fi pusa in pericol. Cred cu tarie ca nimeni din lumea asta nu poate sa garanteze ca folosirea cianurii la Rosia Montana sau altundeva pe planeta asta este 100% sigura si ca niciodata, DAR ABSOLUT NICIODATA, INDIFERENT DE CAUZE NATURALE SAU NU, nu se va mai intampla ce s-a intamplat in Peru (minele Yanacocha), Guatemala (San Marcos), Honduras (Siria Valley) sau in ROMANIA (Baia Mare – anul 2000).
Si mai cred, ca poporul care nu invata NIMIC, macar din istoria sa (mai mult sau mai putin recenta, Baia Mare – anul 2000) este condamnat la pieire.
Protestez in primul rand pentru copiii mei. Pentru viitorii nepoti. Pentru copiii si oamenii din Rosia Montana. DA, protestez si pentru viata celor cateva zeci, sute, poate mii de rosieni ce vor lucra in ACTIVITATEA DE SUPRAFATA pentru maxim 15-20 ani. Caci proiectul Rosia Montana, asa cum e gandit acum, este facut pe principiul “DUPA NOI POTOPUL”. As dori sa imi raspunda acei “mineri” ce vor face dupa ce VOM ramane DOAR CU CIANURA? UNDE VOR LUCRA? Caci, 20 de ani inseamna mult pentru viata unui om, dar putin spre mai nimic, pentru existenta unei comunitati. COPIII si NEPOTII LOR ce vor face?
Protestez pentru ca imi doresc ca Rosia Montana, Bradul, Abrudul, toate zonele invecinate exploatarii, ROMANIA, chiar EUROPA… sa aiba un viitor. Caci in caz de dezastru ne va lua dracu pe toti. Si pe noi, si pe unguri, si pe bulgari…
Nu sunt impotriva mineritului. Dar doresc minerit, nu un potential dezastru ecologic, o crima. Nici nu ma mai leg de constitutionalitatea unei legi care pune o firma privata mai presus de prerogativele unui stat, de dreptul de proprietate castigat cu sange nevinovat in ’89, calcat in picioare daca aceasta lege va trece in parlament… Simpla prezenta a cianurii in natura ma ingrozeste… si voi protesta pana cand in ROMANIA se vor interzice cianurile.
Respect protestele “minerilor” care sunt pentru proiectul Rosia Montana fara sa ii cataloghez in niciun fel. Sunt oameni, iar presiunea pusa pe ei pentru intretinerea familiilor este atat de mare incat putinul potential bine pe o scurta perioada de timp pentru familiile si comunitatea lor valoreaza mai mult decat potentialul RAU, care va fi DEFINITIV.
Iar daca toate aceste lucruri ma definesc in ochii altora ca hipster, huligan sau derbedeu dezinformat, si ei pentru mine sunt iepuri, maimute, porci… caci oameni, nu se pot numi.

DACA VA PASA, suntem asteptati pe 15 septembrie, sau in oricare / fiecare seara incepand cu ora 19 in PIATA. Mai multe detalii aici: http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/15-septembrie-protestul-continua-in-intreaga-lume sau aici: https://www.facebook.com/events/373982476063700/

Share

4 comentarii

 1. cristi
  cristi septembrie 14, 07:46

  excelent articolul… foarte echilibrat si de bun simt, bravo.

  Reply to this comment
 2. mehi
  mehi septembrie 20, 06:38

  ok articolul dar te rog nu jigni iepurii, maimutele si porcii.. ca nici un animal nu poate face ce fac subsepcimenele astea politice.
  animalele sunt nobile.
  ei nu sunt nici macar animale.. nici oameni.. hai sa zicem ca sunt un fel de paraziti fara constiinta.. se hranesc cu distrugerea si cu vietile noastre.. asta cat timp ii lasam..

  Reply to this comment
 3. admin
  admin Author septembrie 20, 08:46

  ai dreptate. cer scuze iepurilor, maimutelor, porcilor…

  Reply to this comment
 4. oti
  oti octombrie 04, 05:40

  Bravos

  Reply to this comment

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

MANIFEST

Te-ai săturat de starea de fapt din ţară şi vrei să schimbi ceva cu adevărat? Începe cu tine, cititorule şi schimbă-te pornind cu tine însuţi – ascultă-ţi glasul interior şi gândeşte-te: ai atitudinea potrivită pentru a face ceva cu adevărat relevant pentru viitorul acestei naţii? citeste tot manifestul aici:…

Email Subscription

INITIATIVE PENTRU ROMANIA